TOPUK DİKENİ (PLANTAR FASİTİS)
Plantar Fasitis topuk ağrısının en sık nedenlerindendir. Ayak tabanındaki, topuğu parmaklara birleştiren, kuvvetli zarın, yani, plantar fasyanın gerginleşmesi, sertleşmesi ve iltihaplanması ile ortaya çıkar. Bu zarın görevi, ayak kavisini bir lastik gibi görev yaparak desteklemektir.
Topuk dikenine neden olan sebepler;
Sürekli sert zeminlerde yürümek,
Uygun olmayan ayakkabılar
Normal dışı yürüme biçimi, düzgün olmayan zeminlerde yürümek
Çok uzun koşu ve spor aktiviteleri
Ayakta kalmayı ve çok yürümeyi gerektiren meslekler
Gebelik
Ayak kavsinin düz ya da yüksek olması
İleri yaş
Aşırı kilo
Uzun süreli yüksek topuklu ayakkabı giymek
Sonuçta, topuk altında önceleri hafif, ancak sonra artan ve özellikle sabah ilk basışta batıcı ya da yanma tarzında ağrı ortaya çıkar. İlerlemesi durumu topuk dikeni olarak adlandırılan, topuk kemiğine yapıştığı yerde zarın kemikleşmesi ile sonuçlanır.
Topuk Dikeninin oluşma sebebi ayak tabanındaki aşırı zorlanmadır. Ayak tabanındaki tendon dokusunun topuğa yapışma yerinde gerilme, zorlanma nedeniyle zamanla minik yırtık ve zedelenmeler oluşur. Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi, yerini kemikimsi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi görünür. Ağrının sebebi dokuda meydana gelen zedelenmedir. Oluşan kireçlenme vücudun zedelenmeye karşı verdiği reaksiyondur.
Şişmanlık, ayak taban bozuklukları, uzun süre ayakta kalma, yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler hazırlayıcı faktör oluştururlar. Hasta genellikle sabah kalkınca ilk adımda şiddetli topuk ağrısından yakınır. Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı, uzun süre yürüme, ayakta kalma ile tekrar artabilir.
1- Topuk ağrısı sebeplerinden biri olan topuk dikeni hastalığı nasıl oluşur?
Zorlanmalar sonucunda ayak tabanı kaslarının topuk kemiğine yapıştığı yerde minik yırtıklar ve zedelenmeler oluşur. Zaman içinde bu bölge kireçlenir ve dikenimsi bir görünüm alır. Ağrıya neden olan bu dikenimsi çıkıntı değildir bu sadece bir sonuçtur. Dokularda meydana gelen zedelenmeler dokuların sertleşip kısalmalarına neden olurlar. Tekrarlayan zorlanmalar yeniden yırtılmalara ödem ve ağrıya neden olur.
2-Topuk dikeni olan hastaların şikayetleri nelerdir?
Bu hastalar özellikle sabahları yere bastıklarında topuklarında ağrı hissederler bir süre yürüyünce ağrı azalır ancak uzun süre ayakta kalınca ve çok yürüyünce ağrı tekrar şiddetlenir. Ağrı oldukça inatçıdır ve yıllar boyunca devam edebilir.
3-Topuk dikeni kimlerde görülür?
Kilolu, ayak tabanındaki kaviste düşüklük veya aşırı kavislenme olan kişilerde uzun süre ayakta kalmayı ve yürümeyi gerektiren işlerde çalışanlarda, zorlayıcı sportif aktivite yapanlarda daha sık görülür.
CurrexSole İLE ÇÖZÜM ...
CurrexSole tabanlıklar ayağı hizalar ve vücut duruşunun düzeltilmesine yardımcı olur. Bir CurrexSole tabanlık ayağın arkını destekleyerek, daha doğal bir açı oluşturur ve alt bacağı yeniden düzenler. CurrexSole tabanlık Plantar Fasia üzerindeki basınç ve gerilimi azaltır, bununla topuk ağrısının en sık görülen nedenini ortadan kaldırır. CurrexSole tabanlık aynı zamanda topuk kemiğinin üzerine binen darbe stresini azaltmak için yastıklamayı sağlar, ayağın bu alan üzerinde gerilimini azaltır ve ayağın yaralanma ihtimalini ortadan kaldırır.
Aşil Tendonu sorunları
Aşil tendiniti genellikle egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında Aşil Tendonu alanında ağrı, kaslarda ağrı ve rijitlikle karakterize edilir. Ayrıca topuk tendonu olarak bilinen Aşil Tendonu, bacağın arka kısmında bulunur. Bu, kalkanvari ve baldır (birlikte baldır kaslarını oluşturan) kasları topuk kemiğinin arka kısmının üstüne birleştirir. Aşil Tendonu hareketi sırasında yüksek çekme yüklerine dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak lifler elastiklik sınırına ulaştığında yırtılır. Elastik sınıra hızlı ulaşım kopma riskini artırmaktadır. Tendon etrafında dokunma sırasında yumuşayan şişlik olabilir.
CurrexSole İLE ÇÖZÜM ...
CurrexSole tabanlık topuk kemiğini yastıklamak ve ayağı desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bunları yaparak CurrexSole tabanlık, ayağın pronasyon (içe dönme) hızını ve miktarını azaltarak, Aşil Tendonun üzerine düşen gücü azaltır. Ayrıca tabanlık rahatlama sağlayarak, Aşil Tendonun gerilme kuvvetini ve veya aşırı uzamasını azaltır.
Diz Ağrısı
Diz ağrısı dizin farklı bölgelerinde (ve çevresinde) meydana gelebilir. En yaygın olarak ağrılar diz kapağının iç, dış ve alt bölgelerinde oluşmaktadır. Herhangi bir diz ağrısının en büyük nedeni diz ekleminin hareket sırasında olması gerektiği gibi düz bir çizgi üzerinde bükülmemesi. Diz eklemi sadece düz bir çizgi boyuca çalışmak üzere tasarlanmıştır ve eğer bir taraftan diğer tarafa hareket etmeye zorlanırsa bir soruna yol açar. Dizin düz bir çizgiyi izlemesini önleyen bir takım elemanlar vardır: ayak pozisyonu ve hareketi [pronasyon (içe basma) / supinasyon (dışa basma)], üst bacağın (dörtlü ve dizaltı kıkırdak) kas dengesizliği ve kalça bölgesinin gerilmesi ve kireçlemesi.
Orta Diz Ağrısı ('İç Diz' ağrısı)
Bu ağrı, dizin vücudun orta çizgisine doğru hareketi sırasında oluşur (iç/valgus kuvveti). Bu hareket dizin iç tarafında geçen bağları aşırı gererek ağrıya neden olur. Bu olayın genel nedenleri ayak ve kalçadan kaynaklanmaktadır. Eğer ayak dışa dönüyorsa (pronasyon) bu diz hizasının içe doğru izlemesine neden olur, dizin iç tarafında gerilim yaratır. Kalça bölgesi de dizin doğru hareket etmesine yardımcı olmasında büyük bir rolü vardır: eğer kalça kaslarında bir zayıflık varsa dizi düz tutmak için yeteri kadar kuvvetli olmayacaktır. 'Q-açısının' artışı, aynı zamanda dizi vücudun orta çizgisine doğru zorlayacaktır.
Yanal Diz Ağrısı ('Dış Diz' ağrısı)
Bu ağrı, diz hizasının vücudun dışına doğru zorlanmasıyla oluşur (yanal/varus kuvveti). Bu hareket, dizin dış bağları üzerinde gerilmeye neden olabilir. Ancak daha yaygın genel yaralanma sebebi Iliotibial Bağlar (ITB) tarafından dış sürtünmedir. Bu ağrı hareket bittikten sonra azalmaktadır. Bu ağrının birincil nedeni ayak, dörtbaslı kasın (kuadriseps) dengesizliği ve kalçanın yanlış çalışmasıdır. Ayak supinasyon veya pronasyonda ise dizin dış bağlarının sürtünmesinde bir artış olur. Eğer yan dörtlü kas bağları (vastus lateralis ve ITB) daha güçlü olması dizin dışa doğru hareketine neden olacaktır, dörtbaşlı kas (kuadriseps) alanında bir kas dengesizliği de dizi dışa doğru zorlayacaktır. Son olarak, kalça bölgesinde (Glute) kasların daha kuvvetli olması dizin hareket güzergahı üzerinde olumsuz bir etki yapacaktır.
CurrexSole İLE ÇÖZÜM ...
CurexSole tabanlık ayağı desteklemek ve ayak pozisyonunun değişme hızını ve mesafesını kısıtlamak için tasarlanmıştır. CurrexSole tabanlık ile pronasyon oranı sınırlanır ve ayak konumu iyileştirilir, artı, diz üzerindeki gerilim azaltılır. Tabanlık ayak pozisyonunu düzelterek kaval kemiği bölgesinde de rotasyonu da düzeltilir, bununla diz eklemi ve kalça bölgesinde gerilim azaltılır. Son olarak, CurrexSole ayağın doğru konumlandırması kas fonksiyonu ve dörtbaşlı kas (kuadrıseps) bölgesinde dengeyi iyileştirir, dize en optimum güzergahında hareket etmesine yardımcı olur.
Alt Sırt Ağrısı (Bel ağrısı)
Ayaklarımız bizim alt sırt alanda ek stresin önemli bir nedeni olabilir. Örneğin, ayağın / ayak bileğinin içe doğru dönmesi (pronasyon) alt bacağın da içe dönmesine neden olur, ve sonuç olarak pelvis alt sırt alanda eğimin ileriye doğru daha fazla eğilmesine yol açar. Bunun, alt sırt üzerindeki stresi artırarak, duruş pozisyonuna olumsuz bir etkisi olacaktır.
Ayak / ayak bilekleri dışa doğru dönük ise (supinasyon), bu alt bacak üzerinde tam tersi bir etki yapar ve alt sırt bölgesinde eğriliğin azalmasına sebep olur. Bu da kendiliğinden alt sırt bölgesinde gerilimi artırabilir ve şok emme yeteneğinin (düz bel) azalmasına ve bu alanda ağrının artmasına yol açar.
CurrexSole İLE ÇÖZÜM ...
Ayağın/ayak bileğinin içe dönme durumunda, CurrexSole tabanlıkları aşırı pronasyonu azaltarak ayağı daha iyi destekler ve vücudun duruşunu iyileştirir. Ayaklar yeteri kadar hizalanmış ise alt bacağın içe doğru dönmesi ve çanak kemiğinin öne doğru eğilimi büyük ölçüde azaltılacaktır ve alt sırt bölgesinde gerilimi azaltarak ağrıyı hafifletecektir.
CurrexSole tabanlık aynı zamanda supinasyonu olan insanlarda alt sırt gerilimini azaltmaya yardımcı olarak pozitif bir rol oynamaktadır. Tabanlıklar, optimum bir alt sırt eğrisi oluşturulmasına yardımcı olarak supinasyonun olumsuz darbesini azaltır, alt belin şoku emmesine ve ağrının azalmasına sebep olur.